Google Digital Garage landing screenshot

Elvégeztem a Google Digital Garage ingyenes online marketing képzést – Vélemény

Sokan nem is tudják, de a Google számos ingyenes online képzést nyújt a Google Digital Garage nevű platformján keresztül. Ebben a cikkben a 'Fundamentals of digital marketing' című képzéssel szerzett tapasztalataim igyekszem összefoglalni

MI az a Google Digital Garage?

A Google Digital Garage  egy ingyenes online tanulóplatform, ahol a Google jóvoltából lehet a adatkezelés és technológia, az online marketing, valamint a személyes és professzionális fejlődés témakörében tanulni. 

A képzések angol nyelven vannak, így annak legalább középfokú ismerete szükséges az ismeretek elsajátításához. Az összes képzésre jellemző az alaposan átgondolt és precízen kivitelezett felhasználói felület és élmény (UI/UX), ennek köszönhetően a programok rendkívül könnyen átláthatók és kezelhetők.

Google Digital Garage képzés képernyőfotó

A tanfolyamok rövid szekciókra vannak osztva, amelyek rendszerint néhány perces videókból és egy hozzá kapcsolódó kvízből állnak. Kifejezetten tetszett, hogy az egyes szekcióknál meg volt jelölve, várhatóan hány percet vesz igénybe a teljesítés, ezek a becslések általában pontosak is voltak. 

A kvízek rendszerint meglehetősen egyszerűek, valamint ha nem sikerül elsőre, újra lehet velük próbálkozni, így ezek inkább számodra adnak csupán visszajelzést.

Kinek hasznos a 'Fundamentals of digital marketing' képzés?

A képzés célja, hogy kis- és középvállalkozókat vezessen körbe az online tér által nyújtott marketing lehetőségeken. 

Amikor elkezdtem a képzést, arra számítottam, hogy a Google a saját termékeit fogja promózni és ajánlani lépten nyomon. Ehhez képest meglepetést okozott, amikor a Binget és a Yahoo-t is ajánlotta mint lehetséges alternatívát (persze nem tartom kizártnak, hogy az egyre többször felmerülő versenyellenes vádak miatt). 

A képzés nagyon alap szintekről indul, így gyakorlatilag aki most lát először számítógépet is könnyen fel tudja venni a fonalat. Amennyiben a tanuló már rendelkezik minimális marketing tapasztalattal, a videók egy része nem fog új információval szolgálni.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem egy ‘how to …’  típusú képzés, tehát semmilyen platform kezelése, a konkrét promótartalom összerakása nem része a képzésnek. Ehelyett sokkal inkább egy körképet kap az olvasó az online lehetőségekről.

A legfőbb témakörök

  • “Beszállunk az internetbe…” a vállalkozás első lépései az interneten
  • Találjanak rád a keresők: alapvető SEO és SEM tanácsok
  • Lokális marketing és a Mobil marketing szerepe
  • A közösségi hálók által nyújtott lehetőségek, megfelelő csatornák és üzenetek felfedezése
  • Az email marketing alapjai
  • Display advertising (azaz hirdess mások oldalán bannerekkel)
  • Remarketing ‘miértek és hogyanok’
  • A webanalitikák (Analytics) előnyei és használata
  • Ecommerce alapok
  • Ecommerce nemzetközi térbe emelése

Ezek tehát a legfontosabb témakörök, de ez a lista messze nem kimerítő, számos más érdekességgel is találkozhatunk. 

Kinek ajánlom a képzést?

Azoknak a kis- és középvállalkozóknak, vagy online marketing iránt érdeklődő egyetemistáknak, akik a nulláról szeretnék felépíteni a tudástárukat és egy átfogó körképpel kezdenének. A képzés elvégzése után a tanuló tisztábban fogja látni, mely marketing célok eléréséhez mely online eszközök segíthetik hozzá, legyenek a célok akár rövid, akár hosszútávúak. 

Kinek nem ajánlom a képzést?

Akik nem beszélnek angolul.  Sajnos a képzés jelenleg csak angol nyelven elérhető, így az angol nyelv ismerete szükséges. A videókban szereplő színészek és szinkronszínészek lassan és érthetően beszélnek, felirat is elérhető, így a középfokú angoltudás elégséges, nincs szükség szakmai szókincsre.

Akiknek már van online marketing tapasztalatuk. Ha már egy ideje figyeled a világháló nyújtotta lehetőségeket és olvasol blogokat a témában, valószínűleg semmitmondónak és unalmasnak fogod találni a képzést.

Akik ‘tutorial’ jellegű képzést keresnek. Ha egy olyan képzést keresel, ahol konkrétan megmutatják, hogyan építs weboldalt, kösd be az Analyticset, vagy végezz kulcsszókutatást, akkor ne ezzel a képzéssel próbálkozz.

https://sess.hu/blog/kulcsszokutatas-magyar-nyelvu-oldalaknak/

Összegzés

A Google Digital Garage Fundamentals of  digital marketing képzése egy magas színvonalú, jól kivitelezett ingyenes képzés. Egy remek első lépés kezdő vállalkozóknak, egyetemistáknak, akik átfogó áttekintést szeretnének az online marketing szinte minden területéről. 

Oszd meg ezt a cikket!

Tájékozódj Több Forrásból!

Próbáld ki hírolvasó applikációnkat és segíts nekünk tesztelni!